Home » Evolucioni i njeriut » Bimёt mjekёsore nёn kёrcёnimin e ndryshimeve klimatike

Bimёt mjekёsore nёn kёrcёnimin e ndryshimeve klimatike

Start here

Qё prej lashtёsisё e deri nё ditёt tona, bimët mjekësore kanë pasur rëndësi jetike pёr shёndetin e miliarda njerëzve. Ende sot, njerёzit preferojnё t’i pёrdorin ato si alternativё ndaj mjekёsisё tradicionale. Sipas tё dhёnave tё Organizatёs Botёrore tё Shёndetёsisё (OBSH) mendohet se rreth 4 miliardё njerёz nё gjithё botёn pёrdorin bimё mjekёsore.

Provat mё tё vjetra tё pёrgatitjes dhe pёrdorimit tё bimёve pёr qёllime shёrimi, i gjejmё tek Sumerёt, rreth 5 mijё vite mё parё dhe nё librin kinez 2500 vjeçar “Pen T’Sao”.

Nё Greqinё Antike, gati 400 vite para Krishtit, Hipokrati pёrmendte 300 lloje bimёsh dhe pёrdorimin e tyre. P.sh  qepa pёrdorej pёr pastrimin e parazitёve tё zorrёs, hudhra dhe majdanozi pёrdoreshin si diuretik etj.

Njё nga mjekёt mё tё njohur grekё ishte dhe Dioskoridi, nё veprёn e tё cilit De Materia Medica tё vitit 77 pas Krishtit, cilёsoheshin 657 bimё, mёnyra e pёrgatitjes dhe vetitё e tyre kurative. Dioskoridi shkruante se mbreti ilir Genti ishte i pari qё identifikoi vetitё kurative tё rrёnjёve tё bimёs Gentiana.

Qё prej kёsaj kohe, ruajtja dhe pёrcjellja e dijeve tradicionale ekologjike ku pёrfshihen dhe ato etno-mjekёsore ёshtё materializuar pёrmes dokumentimit nga studiuesit shqiptarё dhe tё huaj, kohё pas kohe.

Ne kemi njё traditё tё vyer etno-mjekёsore dhe njё shumёllojshmёri bimёsh aromatike. Por njё kёrcёnim i mprehtё pёr to, janё pasojat nё rritje tё ndryshimeve klimatike. Kjo sepse vendi ynё konsiderohet njё nga vendet mё tё rrezikuara prej ndryshimeve klimatike nё Ballkan.

Gjithashtu, praktikat e mbledhjes sё bimёve mjekёsore, pёr shkak tё nevojёs nё rritje tё njerёzve dhe industrisё farmaceutike, kanё çuar nё mbishfrytёzimin e tyre. Eksodi i vazhdueshёm dhe mёnyrat e sotme tё jetesёs, kanё sjellё gradualisht zhdukjen e kёtyre bimёve si dhe dijeve etno-mjeksore.

Ndryshimet klimatike dhe faktor tё tjerё po ndikojnё cdo ditё e mё shumё nё mbijetesёn e kёtyre bimёve qё kanё rёndёsi pёr biodiversitetin por edhe pёr popullsinё.

Pёr kёtё arsye ёshtё e nevojshme, kryerja e sa mё shumё studimeve dhe krijimi i njё regjistri kombёtar tё dijeve etno-mjekёsore vendase, tё cilat do tё shёrbejnё pёr ruajtjen e bimёve dhe pёrcjelljen e kёtyre njohurive, nё brezat e ardhshёm/Klima.al


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: