Home » Evolucioni i njeriut » Shoku klimatik

Shoku klimatik

Start here

Katastrofat natyrore sa vijnё e bёhen mё tё shpeshta dhe intensiteti i tyre pritet tё rritet nё tё ardhmen.

Nё vitin 2070 rreth 1/3 e popullsisёs botёrore do tё vuajnё prej temperaturave tё ngjashme me ato nё shkretёtirёn e Saharasё. Ky ёshtё njё nga pёrfundimet e njё studimi tё botuar nё revistёn prestigjioze Proceedings of the National Academy of Sciences. 

Nё kёto 6 mijё vite, njerёzit kanё jetuar nё rajone ku klima ka qenё pak a shumё e qёndrueshm, por nё 50 vitet e ardhshme, me rritjen e popullsisё, parashikohet se rreth 3.5 miliardё njerёz do tё ekspozohen ndaj temperatuarve ekstremisht tё larta. Studiuesit parashikuan se njё nga vendet mё tё rrezikuara do tё jetё India, ku pritet qё 1. 2 miliardё njerёz tё emigrojnё pёr pasojё.

Megjithёse nё fillim tё kёtij viti, Organizata e Kombeve tё Bashkuara (OKB) mori vendim pёr njohjen e drejtave qё duhet tё gёzojnё emigrantёt klimatikё, nё kushtet e emergjencёs klimatike, dyndja e tyre do tё jetё e atillё sa nuk do tё pёrballohet dot nga vendet pritёse.

Ngrohja globale kёrcёnon jo vetёm jetёn e njerёzve por ajo ёshtё shkak pёr shpёrthimin e valёve tё mёdha migratore, rrezikon burimet ushqimore e ujore dhe ndikon nё pёrkeqёsimin e ekonomisё.

Nga ana tjetёr, sipas njё artikulli, nё fund tё shekullit XXI parashikohet se niveli i detit do tё rritet nga 1 deri nё 10 cm. Nё kёtё mёnyrё, do tё rritet frekuenca e pёrmbytjeve por dhe erozioni i brigjeve detare.

Ashtu si nё rastin e rritjes sё temperaturave, qё do tё shkaktojnё periudha tё zgjatura thatёsire, edhe rritja e frekuencёs sё pёrmbytjeve do tё shoqёrohet me kosto tё larta ekonomike dhe turbullira sociale.

Nё kushtet e pandemisё sotme, vёmendja e qeverive nё mbarё botёn ёshtё fokusuar tek kujdesi ndaj shёndetit tё popullatёs dhe shpikja e vaksinёs. Nё mёnyrё tё ngjashme, zgjidhja globale e ndryshimeve klimatike lipset tё realizohet sa mё shpejt pёrmes uljes sё emёtimit tё gazeve serrё.

Pandemia e sotme ka krijuar probleme nё mbarё botёn por ndryshimet klimatike mund ta ndryshojnё rrёnjёsisht atё.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: